Iratkozz fel!


Keresés a honlapon

Translate

thumbnail

Emancipácio - igaz története

 Emancipáció film: A "Whipped Peter" igaz története Will Smith új filmjében

Gordon, más néven "Whipped Peter", egy korábbi rabszolga ember, megmutatja sebhelyes hátát egy orvosi vizsgálaton, Baton Rouge-ban, Louisianában, 1863. április 2-án.KÉP FORRÁSA,SMITH COLLECTION/GADO/GETTY IMAGES
Képaláírás,
Az Emancipation című film Gordon/"Whipped Peter" fotóján és történetén alapul.

Egy fénykép egy rabszolgasorsról, aki túlélte a korbácsütést, amely megcsonkította és sebhelyessé tette a testét, segített feltárni az amerikai rabszolgaság brutalitását. Will Smith színész az Emancipation főszereplője, amely a "Whipped Peter" történetét és rabszolgából katonává vezető útját meséli el.

Bár a bőrét több tucatszor felnyúzta egy ostorszúrás, majd fájdalmasan megsebződött, Gordon, a megszökött rabszolga ember, kihívóan pózolt egy portréhoz 1863-ban.

Az amerikai polgárháború tetőpontján – amikor a rabszolgaság borzalmaival kapcsolatos tényeket gyakran hamis propagandának minősítették – a hátborzongató fénykép felfedte a tagadhatatlan igazságot.

Az abolicionisták a képen látható férfit "Whipped Peter"-nek nevezték el, és bár a történészek vitatkoztak valódi nevén, nincs kétség afelől, hogy képe milyen hatással volt az amerikai pszichére.

A fényképen "valódi emberekről van szó, valódi tapasztalatokkal. A polgárháború alatti rabszolgaság borzalmának vizuális narratívájának bemutatására készült" - mondta Barbara Krauthamer, az Egyesült Államok rabszolgaság és emancipáció vezető történésze, valamint a College of the College dékánja. Bölcsészettudományok és Képzőművészet a Massachusettsi Amherst Egyetemen.

"Ami gyakran elvész, az magára az emberre való összpontosítás - ennek az embernek a története, aki megérti, hogy a polgárháború egy lehetőség arra, hogy szó szerint birtokba vegye testét és életét."

Will Smith Emancipation című filmjét Gordon/"Whipped Peter" igaz története ihlette, és Antoine Fuqua rendezte. Smith a film premierjén azt mondta újságíróknak, hogy reméli, hogy a film feltárja az emberi szellem erejét.

"Ez nem egy újabb rabszolgafilm. Ez egy szabadságfilm" - mondta Smith. "Azt hiszem, ez egy olyan történet, amelyet mindannyiunknak látnunk, hallanunk és éreznünk kell."

Will SmithKÉP FORRÁSA,GETTY IMAGES

Megrázó menekülés

1863 áprilisában, alig néhány hónappal azután, hogy az Emancipation Proklamáció szabaddá nyilvánította a rabszolgákat, Gordon egy uniós katonatáborba botlott a louisianai Baton Rouge mellett.

A New-York Daily Tribune 1863. decemberi rovata szerint Gordon kimerülten, csaknem éhezve, és csak rongyokat viselt, összetört a felszabadult fekete katonák láttán, akik a rabszolgaság felszámolásáért küzdöttek Amerikában. Azonnal kérte, hogy jelentkezzenek.

Az orvosi vizsgálat során Gordon azt mondta a rendőröknek, hogy úgy döntött, hogy megszökik, miután túlélte a brutális korbácsolást, aminek következtében két hónapig kómában volt. Miután 10 napig üldözték a louisianai mocsarakon és öblökön a vérebek és rabszolgafogók, Gordon végre eljutott az Unió táborába és a szabadságba.

Majd bizonyítékként felfedte "megkorbácsolt hátát". A katonákba beágyazott fotósok készítették el az immár hírhedt fotót, amelyen Gordon pózol, csupasz háttal, csípőre tett kézzel.

A Tribune megjegyzi , hogy megcsonkított testének látványa "borzalom borzalmat keltett minden jelenlévő fehér emberben, de az a néhány fekete, aki várakozott… csak keveset figyelt a szomorú látványra, az ilyen szörnyű jelenetek fájdalmasan ismerősek kezdődnek mindannyiuknak".

A National Gallery of Art szerint az egyik New York-i újságíró megjegyezte, hogy a képet "100 000-rel meg kell szorozni, és szét kell szórni az Államokban".

És pontosan ez történt.

A rabszolgaság szörnyűségei terjednek

Gordon portréja abban az időben készült, amikor az ország azon vitatkozott, hogy megéri-e a háborús erőfeszítés, és hogy a feketék – rabszolgasorba vagy kiszabadulva – bevonulhassanak-e katonának.

Harper's Weekly újságKÉP FORRÁSA,KONGRESSZUSI KÖNYVTÁR
Képaláírás,
Gordon fotói széles körben elterjedtek – vegyes reakciókat váltva ki
1px átlátszó vonal

Az Envisioning Emancipation: Black Americans and the End of Slavery című könyvükben Krauthamer professzor és társszerzője, Deborah Willis fotótörténész leírja, hogy a fotózás fejlődése hogyan tette lehetővé Gordon felkorbácsolt hátának képének megfizethető reprodukálását kis jegyzetlapokon, és széles körben megosztva. .

Az abolicionisták eladták képének reprintjeit, hogy pénzt szerezzenek erőfeszítéseikhez. Krauthamer professzor azonban azt mondta, hogy a portréval kapcsolatos reakciók vegyesek voltak.

"Teljesen gyakori volt, hogy az emberek azt mondták, ez hamis, nem hiszem el" - mondta. "A fehérek nem gondolták, hogy a feketék megbízható tanúi, még saját tapasztalataiknak sem."

1863. július 4-én a népszerű Harper's Weekly magazin újranyomtatta Gordon/"Whipped Peter" rézkarcát, Gordon uniós egyenruhás képei mellett. A kísérő cikk „Egy tipikus néger” címet viselte, és leírta Gordon megrázó szökését a rabszolgaságból, valamint az uniós hadseregben végzett vitéz szolgálati idejét.

A történészek még egy rabszolgaság-ellenes cikknél is felfigyeltek a rasszizmus aláfestésére, miközben az író igyekszik leírni Gordon „szokatlan intelligenciáját és energiáját”.

„Péter megkorbácsolt” hagyatéka

A polgárháború volt az első konfliktusok egyike, amelyet fényképezéssel dokumentáltak – de nagyon kevés kép mutatja be olyan egyértelműen a rabszolgaság borzalmait és brutalitását, mint a "Whipped Peter" képe.

Bár képei a rabszolgaság elleni üzenetküldés és propaganda hatékony eszközévé váltak, Krauthamer professzor azt mondta, nagyon keveset tudunk Gordon életéről és örökségéről, miután csatlakozott az Unió hadseregéhez.

"Van egy érv, amely szerint [a portré] csak egy másik módja a fekete test tárgyiasításának" - mondta, hozzátéve, hogy a Gordon portréjával kapcsolatos modern kori viták alátámasztják a fényképezés erejét az igazság dokumentálásában.

Emmett Till anyja, Maime sírKÉP FORRÁSA,GETTY IMAGES
Képaláírás,
Emmett Till anyja, Maime, térdre rogyva átvette meggyilkolt fia holttestét

Kevesebb mint egy évszázaddal Gordon portréjának készítése után Emmett Till anyja, Maime nyitott koporsós temetést tartott, miután fiát brutálisan elrabolták, megkínozták és meglincselték, mert az ő szavaival élve: „Azt akartam, hogy a világ lássa, mit tettek a babámmal. ."

A Till megcsonkított testéről készült fotó az amerikai lelkiismeretet is megdöbbentette, és felfedte a rasszizmus maradandó örökségét az Egyesült Államokban.

Krauthamer professzor elmondta, hogy történészként nemcsak a fájdalmat, hanem az örömet is igyekszik középpontba helyezni a fekete-amerikai tapasztalatok során.

"Azt hiszem, az ösztöndíj nagy része valahogy arra összpontosított, hogy "mi az igaz történet?" És csak azt szeretném tudni, milyen volt az élete? Kit szeretett? Mit remélt elérni?"

"Azt remélem, hogy a Will Smith-film és ez a fénykép egy portált nyit meg - képesek vagyunk elképzelni ezt a történetet és az emberiséget."



Emancipation film igaz története

Emancipácio - igaz története




KällaChelsea Bailey



































Subscribe by Email

Follow Updates Articles from This Blog via Email

No Comments